Ce se întâmplă cu masca de protecție în România, după ce te vaccinezi
Într-un interviu acordat aseară, coordonatorul campaniei de vaccinare în România împotriva noului coronavirus a răspuns la cele mai arzătoare întrebări.
Medicul militar Valeriu Gheorghiță este coordonatorul campaniei de vaccinare în țara noastră. El trebuie să definească planul de distribuție al noului vaccin și să știe ce categorii de oameni vor primi vaccinul primi. În același timp, în intervenția sa la Digi24, a spus clar cine nu va avea ocazia să se vaccineze.
Un punct important ține de obligativitatea purtării măștii. Având în vedere că dobândești imunitate împotriva coronavirus după vaccinare, mulți au fost curioși dacă mai trebuie să respecte regulile actuale de distanțare impuse de autorități.
„Categoric da. Până în momentul în care vom atinge un nivel de imunizare colectivă, nu trebuie să facem rabat de la respectarea măsurilor de prevenție. Însă la un moment dat aceste măsuri vor fi uşor, uşor retrase în momentul în care se va atinge pragul de imunizare colectivă. În același timp, dacă ne vom limita doar la prevenție, fără o strategie de vaccinare, nu vom putea pune punct acestei pandemii într-un viitor rezonabil”, a afirmat medicul.
În privința celor care nu se vor putea vaccina, până la realizarea de noi studii, tinerii sub 18 ani sunt primii pe listă. Niciun test cu vreun vaccin împotriva noului coronavirus nu a inclus persoane între 12 și 18 ani. În aceeași categorie se află pacienții cu boli cronice grave sau în stadii terminale, deoarece nu știe nimeni cu ar putea reacționa la vaccin.
„În momentul de faţă, o singură companie a inclus în studii persoane între 12 şi 18 ani, deci cu siguranţă sub 18 ani nu vom vorbi despre vaccinare, cel puţin în perioada următoare, şi de asemenea tot în studiile clinice nu au fost incluse persoane care aveau boli cronice care erau decompensate în ceea ce priveşte terapia. Deci pacienţii care au fost instabili, mă refer la un pacient cu un cancer în fază avansată (…). Aceste categorii nu au fost incluse în studiile clinice pentru că, în primul rând, s-a dorit includerea categoriilor de persoane care nu aveau boli cronice pe mai multe categorii de vârstă, la care s-au adăugat ulterior, având în spate un profil de siguranţă deja orientat, s-au adăugat şi categorii de persoane care au boli cronice”, a adăugat Valeriu Gheorghiţă.
Vaccinul împotriva noului coronavirus Covid-19 ar putea ajunge în România, ”în cel mai fericit caz”, spre sfârșitul lunii decembrie.